Behandelingsmogelijkheden

Verzakkingsklachten kunnen behandeld worden met fysiotherapie, medicijnen, een ring of een operatie. Afhankelijk van uw klachten en type verzakking wordt een behandeling voorgesteld. De ernst van de klachten bepaald of een behandeling geindiceerd is. Niet elke verzakking behoeft namelijk behandeld te worden.

Fysiotherapie
Bekkenbodemfysiotherapie is een behandeling waarbij u leert de spieren van de bekkenbodem te voelen en bewust te gebruiken. Een verzakking zal niet meer verdwijnen door fysiotherapie, maar de behandeling kan mogelijk wel eventuele klachten verminderen en verergering van de verzakking tegengaan.
Verder adviseren wij fysiotherapie aan al onze patiënten die een verzakkingsoperatie ondergaan. Er zijn aanwijzingen dat de operatie resultaten hiermee verbeteren. Wij werken nauw samen met gespecialiseerde bekkenfysiotherapeuten in de regio (zie lijst gespecialiseerde bekkenfysiotherapeuten). Voor meer informatie over fysiotherapie: NVOG folder fysiotherapie.

Medicijnen
Medicijnen bij verstopping
Bij klachten van verstopping (obstipatie) kunnen medicijnen de ontlasting dunner maken. Vaak wordt eerst een dieet met veel vezels en rauwkost geadviseerd. Ook veel drinken is belangrijk. Eventueel kunt u een verwijzing naar een diëtiste vragen.
Medicijnen bij bekkenbodemklachten na de overgang
Naarmate de laatste menstruatie langer geleden is, maken de eierstokken steeds minder oestrogene hormonen. Deze hormonen zorgen voor een soepele schede en blaaswand. Door een lage hoeveelheid oestrogene hormonen in het bloed wordt de wand van de schede en de blaas over het algemeen droger en schraler. Seksuele gemeenschap kan dan pijnlijk zijn. Ook kunnen er steeds opnieuw blaasontstekingen optreden. Daarom is het na de laatste menstruatie (menopauze) altijd zinvol te beoordelen of de klachten verbeteren na het inbrengen van oestrogenen in de schede. Er zijn tabletten, een soort zetpillen (ovules) en crèmes verkrijgbaar. De crèmes worden via een inbrenghuls (applicator) in de schede gespoten.

Ring
Met name in geval van een verzakking van de blaas (vagina voorwand) en/of de baarmoeder kan een ring de klachten verbeteren. Een ring is echter geen definitieve oplossing, de verzakking zal er niet door verdwijnen. Een ring biedt met name uitkomst voor vrouwen die niet geopereerd willen of mogen worden (bv. vanwege gezondheids problemen). Ook bij uitstel van de operatie (bv om persoonlijke redenen) kan een ring in de wachttijd klachten vermindering geven. Zie ook NVOG folder ring.

Operatieve behandelingen
De soort operatie is afhankelijk van uw klachten, het gynaecologisch onderzoek en de uitkomsten van eventueel aanvullend onderzoek. Een operatie heeft als voordeel dat uw klachten meestal verminderen of verdwijnen. Wel moet u altijd rekening houden met een kleine kans op complicaties of terugkeer van de klachten na een aantal jaren. Daarnaast moet u voor veel operaties in verband met bekkenbodemproblemen op een herstelperiode van minimaal zes weken, maar soms ook langer, rekenen. Zoals eerder gezegd: bekkenbodemproblemen zijn niet levensbedreigend. Er is dan ook nooit haast bij een operatie. Meer informatie vindt u onder bekkenbodem en incontinentie operaties .

Het type operatie is o.a. afhankelijk van de aard van de verzakking. Bij een verzakking van de baarmoeder hoeft niet altijd de baarmoeder verwijderd te worden, vaak kan een minder ingrijpende operatie verricht worden, waarbij de baarmoeder wordt opgehangen aan lichaamseigen bindweefsel. De gemiddelde opnameduur voor een verzakkingsoperatie is 2-3 dagen.
Postoperatief krijgt u een urinecatheter en een vaginale tampon, welke na 1 dag verwijderd kunnen worden. Indien het plassen na de operatie niet meteen lukt, zal tijdelijk opnieuw voor een aantal dagen een catheter worden ingebracht.
De meeste vrouwen herstellen snel na de operatie. Toch is het belangrijk om tot 6 weken na de ingreep de lichamelijke inspanning tot een minimum te beperken. Dit in het belang van een goed operatie effect.
Zie voor uitgebreide informatie over de verschillende operaties en complicaties de folder bekkenbodem en incontinentie operaties (De passage over baarmoederverzakkingsoperaties is verouderd).